Ordet massasje kommer av det arabiske ordet “massah” og betyr “å stryke med hånden”. Massasje av mennesker ble påbegynt for ca 5000 år siden, dette har man funnet dokumentasjon på i kinesiske skrifter.

Hippokrates levde i Hellas og blir omtalt som “legekunstens far”. Han mente at krigere og idrettsmenn skulle ha jevnlig massasje før større strider, konkurranser eller olympiader. Massasje gjorde dem bedre forberedt fysisk og mentalt til å møte disse utfordringene.

Dyremassasje stammer fra ca 3000 år tilbake i tid. Den greske filosofen Flavius Arrianus anbefalte massasje for alle husdyr fordi han mente at dyrene holdt seg friskere, at det styrket muskulaturen, muskler og sener ble smidigere og pelsen ble mer glansfull. Dessuten ble hudens urenheter renset ut. Dyrene ble også lettere å håndtere, mer trofaste og bedre stilt mentalt sett.

Hvilke hunder trenger massasje?

Alle hunder kan ha godt av massasje så lenge massøren legger opp behandlingen etter hver enkelt hunds behov. Valper og unge hunder opp til ni måneder ( kommer an på rase(r) ) skal kun ha lett massasje. Se nedenfor hva massasje gjør for hunden.

Kan engstelige/redde hunder få massasje?

Massasje kan ha en god innvirkning på hundens mentalitet så vel som fysisk. En hund med en litt skeptisk personlighet er ofte mer anspent generelt sett enn en hund som har det bra med seg selv og miljøet rundt. Det samme ser vi hos oss mennesker. Hvem har vel ikke opplevd anspent nakke mm i stressende perioder? Når hunder som er mindre tilgjengelige, eller ikke liker fremmede folk, er inne for behandling, så er det massørens oppgave å lese hundens språk og å gjøre massasjen til noe positivt som hunden ( og eieren ) mestrer.

Hvor ofte kan man massere?

Her er det ingen fasitsvar, dette må legges opp til hver enkelt hund. En hund som løper agility, lydighetshunder, brukshunder, redningshunder og tjenestehunder kan det for eksempel være hensiktsmessig å ta vedlikeholdsmassasje på annenhver måned. Noe sjeldnere for hunder som ikke brukes like hardt. Oftere for hunder som sliter med spesifikke skader eller som rehabilitering etter operasjon.

Gjør det vondt for hunden å bli massert?

Etter min mening skal det ikke gjøre vondt for hunden å bli massert, men her vil du få litt forskjellige svar alt etter hvem du spør. Når man omgås hund, enten det er dressur, laser eller massasje man bedriver, så handler det om teamarbeid. Det er hunden som styrer kontakten, hva den tillater og ikke tillater. I massasjesammenheng gir hundene små signaler som for eksempel ved bruk av syn, slikke seg på snuten, snu hodet, løfte på labben ol, dette er signaler som en massør skal jobbe utifra. Det har ingen hensikt å massere en hund som ikke klarer å slappe av og som ikke er komfortabel med situasjonen!

De aller fleste hundene jeg behandler, slapper helt av. Noen kan være litt urolige første gangen hvis de aldri før har blitt massert.

Kan livlige, urolige hunder bli massert?

Ja! Og det kan være svært bra for dem. Kan hende er en hel time for mye i starten, dette vet som regel eier best.

Hvorfor massere hunden?

Ved massasje skjer en varmeøkning i musklene fordi blodårene utvider seg, og blodet strømmer dermed fortere gjennom muskelen. Musklene tar lettere
opp næring, det blir mindre avfalls stoffer og bindevevs ansamlinger.

  • Ved massasje og stretching slipper spenninger i muskler, sener, ligament og ledd. Leddvæsken stimuleres, og trykket på leddene blir mindre.
  • Massasjebehandling forebygger bindevevsdannelse og forkalkning i sener og muskler ved skader og overbelastninger.
  • Massasje senker blodtrykket og senker konsentrasjonen av stresshormoner i kroppen. Samtidig økes anti-stress hormonet Oxytocin.
  • Massasje kan ha en smertelindrende virkning. Alle former for massasje og berøring stimulerer frisettelse av endorfiner.
  • Hunden kommer seg fortere etter utmattelse og harde anstrengelser med massasje. Hunden greier ikke alltid å bli kvitt alle avfalls stoffene bare ved å hvile.
  • Hver gang hunden utsettes for hard trening,blir muskelvev skadet og muskelceller dør. Ved bruk av massasje reduserer vi omfanget av dette.
  • Når hunden får massasje øker sirkulasjonen i bindevev og lymfe. Dermed forebygger vi opphopning av slaggstoff, som igjen kan føre til muskelstivhet.
  • Ved bruk av massasje stimulerer man sirkulasjonen i huden, og man øker stoffskiftet til huden og talgkjertlene. Hunden får en frisk og skinnende pels!
  • Mage og tarmsystemet påvirkes av massasje. Hunden må ofte på do direkte etter behandlingen. Man kjenner også ofte en sterkere lukt fra hunden under og etter massasjebehandling. Avfalls stoffer kommer også ut som lukt.

Ønsker du behandling med massasje og/eller laser på din hund?

Ta kontakt på min mail post@harmoniskhund.no  eller via min side Harmonisk Hund på Facebook.